Ajanvaraus
maanantaista keskiviikkoon 8-9
Puh. 040 749 1226
 

Akupunktio ja laserAkupunktiohoidon voi toteuttaa joko neuloin tai laservalolla akupunktiopisteitä stimuloiden. Neuloihin voi myös yhdistää sähkövirtaa esimerkiksi halvauspotilaiden hoidossa.

halvaantuneen sähköakupunktio

Useimmiten neulojen laittoa ei juuri huomaa, mutta hyvin kipuherkille laser on hyvä vaihtoehto.

koira laser-hoidossa

Hoito saa aikaan elimistössä lukuisten kipua lievittävien, hyvää oloa tuottavien aineiden kuten endorfiinien vapautumisen. Vaikutus ilmenee potilaan rentoutumisena, raukeutena, läähättelynä, joskus jopa nukahtamisena.

Hoito parantaa kudosten aineenvaihduntaa ja nopeuttaa kudosvaurioiden paranemista. Sekä neula-akupunktio että laser lievittävät kivun lisäksi sekä turvotuksia että tulehduksia ja niillä on vaikutuksia elimistön puolustusjärjestelmään ja hormonieritykseen. Akupunktio sopiikin hyvin monien sairauksien tukihoidoksi. Käytän akupunktiota vahvistavana tukihoitona erityisesti iäkkäiden ja riskipotilaiden rauhoitustoimenpiteissä. Laser on erityisen tehokas arpikudoksen ja haavojen hoidossa; käsittelenkin leikkaushaavat toimenpiteen jälkeen laservalolla.

Hoito sopii kaiken ikäisille lemmikeille ja myös niille, jotka eivät siedä kipulääkkeitä.

kissa sinisen pyyhkeen päällä

Käytännön toteutus:

Useimmat hoidettavistani ovat selkäkipujen ja raajojen nivelrikkomuutosten vaivaamia koiria ja kissoja sekä aktiivisia harrastuskoiria, joiden suorituskyky on heikentynyt tapaturman tai ylirasituksen aiheuttaman toiminnallisen ongelman, pehmytkudoskireyden vuoksi. Monet ovat ortopedisistä leikkauksista toipuvia tai lähetepotilaita, joille on jo tehty tarpeeelliset kuvantamiset ja diagnoosit.

ranskanbulldog borzoi

Tutkin potilaan käsin tunnustellen, tarkastan liikelaajuudet, rajoittuneisuudet, mahdolliset ihon lämpötilaerot, turvotukset, arkuudet ja pehmytkudosten kireydet. Tarvittaessa koirapotilasta havainnoidaan myös ulkona talutuksessa liikuttaen suoraan ja ympyröillä. Tutkimuksen perusteella räätälöidään kyseiselle potilaalle soveltuvin hoito, joka voi olla akupunktiota, laseria, manuaaliterapiaa tai näiden yhdistelmä.

Neulojen annetaan vaikuttaa 10-30 minuutin ajan. Neulat irtoavat helposti, kun kudokset rentoutuvat.

Hoitopäivänä suositellaan vain rauhallista, kevyttä liikuntaa. Potilas saattaa olla hieman toistaitoinen endorfiinitokkurassa ja on hyvä kuulostella vointia hyvin nukutun yön jälkeen.

saksanpaimen

Joskus yksikin hoitokerta riittää akuutin lihas/kalvo -kireyden hoidossa mutta pitempikestoisissa, kroonisissa vaivoissa aloitetaan useimmiten hoitosarja kerran viikossa kolmen viikon ajan. Kun riittävä hoitovaste on saavutettu, hoitovälejä pidennetään.

Kun kipu helpottuu ja pehmytkudoskireydet laukeavat, potilas käyttää kehoaan tasapainoisemmin, lihakset vahvistuvat ja elämänlaatu paranee.

Tuki-ja liikuntaelinperäisen kivun hoidossa 70-95% potilaista saa apua akupunktiosta.

Ylläpito/tehostehoitoja annetaan yksilöllisesti tarpeen mukaan, tyypillisin aika hyvänkin hoitotasapainon saavuttaneilla osuu syystalven sään muutosten yhteyteen. Kylmät, kosteat, tuuliset kelit jäytävät ”luihin ja ytimiin”.

Yhdistämällä useita hoitomuotoja saadaan parannettua kivun lievitystä.
Osa tulee toimeen täysin ilman lääkkeitä sopivalla tukihoidolla, osa saa lisäapua erilaisista kipulääkkeistä tai nivelhoitopistossarjasta. Jos kiloja on päässyt kertymään liikaa, painon pudotus on tehokkaampaa ja turvallisempaa kuin kipulääkitys. Sopiva liikunta, ravintolisät, hieronta ja fysioterapia eri muodoissaan tuovat laatua elinpäiviin. Esimerkiksi uinti on erinomaista nivelten liikkuvuuden ja lihaskunnon ylläpidossa.

Tunnistatteko lemmikin kivun?Kipu muuttaa käytöstä ja liikkumista.

Lempeä lemmikki voi muuttua äreäksi ja syrjäänvetäytyväksi, apeaksi. Leikkiminen ei enää kiinnosta, ruokahalukin voi heiketä, juominen lisääntyä.
Ylösnousu ja makuulle laskeutuminen voi muuttua vaivalloiseksi. Etenkin levon jälkeinen liikkuminen on alkuun kovin kankeaa. Hyppäämistä vältellään ja portaatkin askarruttavat. Ennen koirakaveri veti lenkillä, mutta on nyt liiikkumishaluton löntystellen perässä ja läähättelee.

Kipeää aluetta saatetaan nuolla, raapia tai purra.

Asento voi olla outo, esim. selkä köyry tai kipeälle raajalle ei varata painoa, onnutaan.

Kissa saattaa tehdä tarpeensa muualle kuin laatikkoon, kun hyppääminen sattuu. Turkki ja kynnet saattavat jäädä hoitamatta. Kivun kanssa vetäydytään omiin oloihinsa.

Jos lemmikillänne on edellä mainittuja oireita, on aihetta epäillä kipua.Tervetuloa vastaanotolle, tutkitaan tilanne ja harkitaan sopivin hoitovaihtoehto!


Eläinlääkäri Jaana Kekki, Kortelahdenkatu 22, 33230 Tampere, Puh. 040 749 1226